6 СМАКІВ (РАСА) В АЮРВЕДІ
6 СМАКІВ (РАСА) В АЮРВЕДІ
Наш безмежний світ, сповнений дивовижних фарб, стихій, енергій та їх вібрацій, а також смаків. На останньому терміні ми зупинимося у спробі розібратися, що означають смаки і які вони бувають з точки зору Аюрведи. Смак є однією з найважливіших властивостей, які надають пряму дію на наш організм, викликаючи певну реакцію в ньому.
Є такий вираз «Про смаки не сперечаються» - вираз дієво і правильне, особливо якщо мова стосується основ Аюрведи та поняття у ній – 6 основних смаків.
ЯКА Ж ВЗАЄМОЗВ'ЯЗОК СМАКУ ЇЖІ І НАШОГО ЗДОРОВ'Я ДАЛІ ДОКЛАДНІШЕ В СТАТТІ.
Наше здоров'я багато в чому залежить від правильного харчування і засвоєння їжі. Процес травлення і засвоєння поживних речовин згідно Аюрведе буде найбільш правильним і продуктивним у тому випадку, коли людина у своєму раціоні помірно використовує всі 6 основних смаків (раса).
ЩО ЦЕ ОЗНАЧАЄ?
Це означає, що згідно із законами Аюрведи выдеяется шість основних смаків:
1. Солодкий
2. Кислий
3. Солоний
4. Гострий (Гострий, Їдкий)
5. Горький
6. Терпкий (Терпкий).
Кожен з смаків має своє формуючий вплив на всі три доші Вата, Пітта і Капха. Кожен з шести смаків може чи пом'якшувати активність певної доші, або, навпаки, посилювати її якості. ЯКИМ ЧИНОМ ВІДБУВАЄТЬСЯ ВЗАЄМОДІЯ ДОШИ І ПЕВНОГО СМАКУ?
Спочатку і доши і смаки формують стихії (пара з п'яти елементів Аюрведи – Махабхути).
*ПРО ТЕОРІЇ П'ЯТИ ОСНОВНИХ ЕЛЕМЕНТІВ В АЮРВЕДІ ЧИТАЙТЕ ТУТ.
Так, Вата дошу формують елементи вітру (повітря) і простору (ефіру) Повітря+Ефір.
Пітта дошу формують елементи вогонь і вода; Вогонь+Вода.
Капха дошу – елементи земля і вода; Земля+Вода.
Кожен смак в Аюрведі також формується парою з п'яти елементів Махабхути, це:
· Солодкий смак формують земля і вода;
· Кислий смак – земля і вогонь;
· Солоний смак формують елементи вода і вогонь;
· Гострий смак – вогонь і вітер (повітря);
· Гіркий смак формують елементи вітер (повітря) і простір (ефір);
· Терпкий смак – земля і вітер (повітря).
Таким чином, сполучною ланкою доши і смаку є п'ять елементів Аюрведи. У фундаментальному трактаті за Аюрведою «Чарака Самхіті» описано вплив смаку на дошу Вата, Пітта або Капха. Докладніше ми можемо відстежити на прикладі таблиці нижче.
ВПЛИВ СМАКІВ НА ДОШІ
Смак (елементи) |
Доша |
||
Вата |
Пітта |
Капха |
|
Солодкий (Земля і Вода) |
D (-) |
D (-) |
C (+) |
Кислий (Земля і Вогонь) |
D (-) |
C (+) |
C (+) |
Солоний (Вода і Вогонь) |
D (-) |
C (+) |
C (+) |
Гострий (Вогонь і Повітря) |
C (+) |
C (+) |
D (-) |
Гіркий (Повітря, Ефір) |
C (+) |
D (-) |
D (-) |
Терпкий (Земля і Повітря) |
C (+) |
D (-) |
D (-) |
C (+) посилює і може привести до порушення
D (-) зменшує і заспокоює
РАСА (СМАК)
Оригінальна композиція складових компонентів у харчовому продукті стане зумовлювати його смак і той вплив, яке він справить на організм.
Концепція смаку (раса), його впливу (вирья) та ефекту згодом перетравлення (випак) просунуть наше усвідомлення і розуміння провідних засад цілющого гармонійного харчування на кожен день.
6 ОСНОВНИХ СМАКІВ ПО АЮРВЕДЕ |
Помірне вживання |
Непомірне вживання |
СОЛОДКИЙ (MADHUR DHRAVYAM|SWEET) |
Поєднує елементи Земля + Вода. Посилює Капха дошу (елементи Земля+Вода), врівноважує Вата (стихія Вітер і Простір) і Пітта (елементи Вогонь+Вода) доші. Холодний, вологий, важкий. |
|
Збільшує життєву енергію, допомагає справлятися з нервовим виснаженням і розладами, покращує колір обличчя, загострює відчуття, благотворно впливає на волосся, шкіру і очі, горло, трахеї і бронхи. Збільшує лактацію, зрощує зламані кістки, збільшує енергетичний запас сил. Володіє якостями антидоту (протиотрути).
|
При надмірному вживанні призводить до розладів всіх дош – Вати, Пітти і Капхи. Більше посилюючи Капху, викликає нежить, кашель, застійні появи, відчуття тягаря, втрату апетиту, лінь, можливо ожиріння, також аномальне розростання м'язової тканини, застій в лімфатичній системі, пухлини, набряки і діабет. |
|
Продукти з солодким смаком: стиглі банани, хлібобулочні вироби, пшениця, макаронні вироби, рис, горіхи, кукурудза, цукор, солодкий виноград, банан, ківі, солодкі апельсини, фініки, родзинки, кленовий сироп, солодковий корінь, молоко. Спеції з солодким смаком: кардамон, аніс, кмин (масло чорного кмину), фенхель, насіння льону (олія з насіння льону, паста з насіння льону). |
||
КИСЛИЙ (ALMA DHRAVYAM|SOUR) |
Поєднує елементи Земля+Вогонь. Пом'якшує і заспокоює Вату (елементи Вітер+Простір); посилює Пітту (елементи Вогонь+Вода) і Капху (елементи Земля+Вода). Теплий, вологий, важкий. |
|
Освіжає, стимулює травний вогонь (Агні), благотворно впливає на травну систему і серцево-судинну систему, підвищує апетит, сприяє слиновиділенню. Корисний для підтримки нормальної кислотності організму. |
Викликає слабкість, втрату енергії, можлива поява печії, кислотного нетравлення. Викликає бродильні процеси, з'являються передумови для захворювань шкіри, зубів. Запаморочення, гикавка, жар і спрага. |
|
Продукти з кислим смаком: лимони, тверді сири, всі кислі фрукти (кислі зелені яблука, цитрусові, гранат, зелений виноград, незрілі манго), сметана, йогурт, оцет, пиво, вино, їжа, приготовлена за допомогою бродильних процесів. Спеції – порошок манго, тамаринд. |
||
СОЛОНИЙ (LAVANA|SALT) |
Поєднує елементи Вода+Вогонь. Посилює Пітта (елементи Вогонь+Вода) і Капха доші (Земля+Вода), пом'якшує Вата (Вітер+Простір) дошу. Зігріваючий, вологість і тяжкість. |
|
Підтримує водно-електролітний баланс. Сильний дії, затьмарює інші смаки. Ініціює слиновиділення, покращує смак їжі, сприяє травленню, всмоктуванню і виділення відходів. |
Може з'явитися жар, рання поява зморшок, випадання волосся, рання сивина, облисіння. Можливі набряки, підвищення кров'яного тиску. Погіршується стан шкіри. |
|
Солоний смак характерний для: морський, кам'яної та чорної солі, морських водоростей, а також швидка їжа (фаст-фуд), соуси, оливки, солоні сорти сиру, яйця, солона риба, консервовані продукти. |
||
ГОСТРИЙ (KATU|БІЛЬШ ГОСТРОЮ) |
Поєднує елементи Вогонь+Повітря (вітер). Діє заспокійливо на Капху (елементи Земля+Вода), але збуджує Пітту (Вогонь+Вода) і Вату (Вітер+Простір). Самий гарячий, легкий, сухий. |
|
Активізує травлення, дезінфікує порожнину рота, розріджує мокротиння, усуває тромби,підвищує циркуляцію крові, вбиває паразитів і бактерій. Виліковує захворювання грудей, горла, гортані, чистить судини. Обдаровує ясністю сприйняття і розуміння. Викликає апетит, підкреслює смак, збільшує Тридошу.
|
Викликає спрагу, сухість,біль у тілі, біль у м'язах, статеву безпорадність для чоловіків і жінок, негативно впливає на насіння. Можлива втрата свідомості, діарея, печія, при порушенні Вати запаморочення, безсоння.
|
|
Продукти і спеції з гострим смаком: цибуля, редис, часник, гірчиця, всі види перцю (кайенский перець, чорний перець, червоний перець чилі, пиппали), імбир, асафетида, гвоздика, лавровий лист, кардамон, кориця, коріандр, кмин, хрін. Трави з гострим смаком – базилік, материнка, м'ята, розмарин, шавлія. |
||
ГІРКИЙ (TIKTA|BITTER) |
Поєднує елементи Повітря(вітер)+Ефір(пространтсво). Збільшує Вату (Вітер+Простір) і зменшує Пітту (Вогонь+Вода) і Капху (Земля+Вогонь). Найлегший і охолоджуючий. |
|
Як вітрогінний і тонізуючий засіб для травлення. Лікує анорексію, рятує від спраги і голоду. Вбиває паразитів. Усуває нудоту і печію. Знижує температуру при лихоманці, благотворно впливає на шкіру і м'язи |
Може виснажувати кров та плазму, жирову тканину, сперму, вести до статевого безсилля, перевтоми. Виснажує тканини і призводить до порушень Вати (головної доші транспортера) |
|
Приклади гіркого смаку в продуктах і спеціях: листові овочі з темними листям, гіркої дині, куркумі, алое, жовтому щавлі, пажитнику, сандаловом дереві, ревені, кава цикорие, кориці, гвоздиці, аїр, німі, шамбалу, кориандре. |
||
Терпкий (Kashaya|astrіngent) |
Поєднує елементи Земля+Повітря (вітер). Заспокоює Пітту (Вогонь+Вода) і Капху (Земля+Вода), але збуджує Вату (Вітер+Простір). Охолоджуючий ефект |
|
Сприяє загоєнню ран, стимулюючи згортання крові, лікує суглоби. Очищає кров. Очищає шкіру, покращує її колір. Відокремлює перевариваемую їжу від неперетравлюваною, очищає жир. |
Може викликати гази, біль у області серця, провокувати застій циркуляції. Знижує голос, можуть спровокувати напади задухи, зменшує статеве бажання, викликає нервові переживання |
|
Продукти з терпким смаком: мед, недоспелые банани, гранати, турецький горошок, зелена квасоля, жовтий горох дроблений, окра, куркума, насіння лотоса, паростки люцерни, насіння манго, арджуна та галун. |
Підсумовуючи, можемо прийти до наступних корисних приміток про шести смаки.
Солодкий смак складається з елементів Землі і Води, має холодну вирью (енергію). Це означає, що він злегка гальмує травлення.
Солодка їжа важка й волога – цукор, солодощі, печиво, морозиво і т. д. збільшать вологість, тяжкість і вагу нашого тіла. У помірній кількості дуже корисний, оскільки це основний смак, який присутній у нашому тілі.
Всі м'язові тканини мають солодкий смак. Він сприяє зростанню всіх органів тіла. Живить всі органи чуття і розум. Збільшує тривалість життя. Нейтралізує дію токсинів. Позбавляє від печії. Покращує ріст тканин шкіри і волосся. Покращує властивості голосу. Має заспокійливу дію, сприяє регенерації нервових клітин. Особливо підходить для відновлення нервової та розумової енергії.
Кислий смак складається з елементів Землі і Вогню, вирья (енергія) кислого смаку – гаряча.
Надає злегка зігріваючий ефект на тіло. Стимулює травлення, але для того, хто страждає на виразку шлунка цей зігріваючий ефект викликає не самі приємні відчуття. Характерні теплота, вологість і тяжкість – корисно для Вати. Піт і Капхе найкраще вживати кислий смак у поєднанні з іншими смаками.
Ваті (має чутливий травний тракт) рекомендується трохи кислого смаку перед їжею – наприклад, у вигляді шматочка лимона або кислої приправи тамаринду. Кислий смак несе в собі освіжаючий почуття реалізму. Будить, бадьорить, повертає до відчуття реальності. Надлишок може розпалити у вас заздрість, злість і песимізм, роздратування.
Солоний смак – становлять Вогонь і Вода. Нагріваючий травний ефект (вирья). Володіє вологістю і тяжкістю. Сприяє затримці рідини, злегка посилює травлення і розпалює Агні. Врівноважує розум і надає впевненість в помірній кількості.
Надмірне вживання характерно підвищеною розумовою активністю (постійні плани і схеми, постійні розрахунки), порушується потяг до насолод і почуттів, з метою бути правим при будь-яких обставин. Пристрасть до картоплі і чіпсам.
Гострий смак складається з Повітря і Вогню – гарячий і найкращий стимулятор травлення. Легкий і сухий, вирья (енергія, ефект) – зігріває, полегшує, висушував. Дуже корисний для Капха доші – зменшує масивність тіла, корисно для Вати самому і в поєднанні з іншими смаками. Піт доше тільки в поєднанні з іншими смаками.
Впливає гострий смак як пробудження до активної дії. У помірній кількості бадьорить тіло і прояснює розум, очищає від токсинів (амы). В надлишку гострий смак викличе гнів і впертість.
Гіркий смак дає мові здатність сприймати всі інші смаки, складається з елементів Повітря і Ефіру. Самий легкий і охолоджуючий з усіх смаків. Пронизливий холод – дія гіркого смаку на організм. Чудово відтіняє тяжкість і вологість солоного, кислого і солодкого смаків. Дуже корисний для Капхи. Постачає тіло вітаміном А, залізом, калієм, магнезиумом. Особливо корисний Піт. Приводить в норму розлад травної системи Пітти. Ватта може пошкодити.
На свідомість – прояснює розум і розвиває ясновиденье. Може провокувати почуття легкого незадоволення собою, що повертає до реальності і змусить прикласти зусилля. Гіркий смак може викликати холодну марність надій і бажань або тугу. З медичної точки зору гіркий смак дуже корисний – вбиває паразитів, перетравлює токсини і виводить з організму, надає пружність шкіри і м'язів, знижує температуру, втамовує спрагу. Очищає кров і тканини тіла.
Терпкий смак – Повітря і Земля. Охолоджуючий ефект (вирья). Скорочує кровоносні судини травних органів. Розвиває аскетичний прямолінійний погляд на життя, повертає до реальності. У великій кількості може викликати розчарування.
Кожен смак впливає на нервову систему і надає певну терапевтичну дію на організм. У комплексі всі 6 смаків необхідні для повноцінного і здорового харчування людини.
* В бутіку Аюрведи і східної медицини «РОСА» ми раді представити вам товари, які несуть смакові якості з користю для здоров'я. Палітра смаків асорті, представлена в бутіку «Роса» - це різні прянощі; насіння, крупи і бобові; масала (суміші спецій); корисні солодощі; чай та кава; бакалійні продукти; молочні продукти.
ДЛЯ ГУРМАНІВ СМАКУ ПРЕДСТАВЛЕНІ ВИШУКАНІ СОУСИ – Абрикос, коріандр і гострий перець чилі; Вишня, кедровий горіх і гострий перець чилі; Груша, ваніль і гострий перець чилі; Полуниця, м'ята, імбир, гострий перець чилі; Журавлина, кмин і гострий перець чилі; Слива, копчена сіль і гострий перець чилі; Томат, базилік і гострий перець чилі.
Солодко-кислим смаком володіє МАНГО, АНАНАС ЧАТНІ.
Коли їжа потрапляє до нас в порожнину рота, то перше, що ми відчуваємо, це її смак і викликане ним відчуття в тілі. Далі ми відчуваємо, що зігріває або охолоджує його дію, що обґрунтовано міститься в ньому енергією під назвою «вирья».
«Випак» - властивість смаку, яке проявляється всередині організму вже після перетравлення їжі. Солодкий і солоний смаки після перетравлення володіють солодкої природою, кислий смак має кицею природою, а випак (природа) гострого, гіркого і терпкого смаків вся гостра. Важливо врахувати, що в сучасному суспільстві наш раціон найчастіше складається тільки з солоного і солодкого смаку.
Якщо ви щось їсте і не можете розпізнати який смак у цієї їжі – значить там по всій ймовірності присутні всі шість смаків. Такі продукти ви зможете знайти в магазині аюрведи і східної медицини «Роса».
Таким чином, першим відмінним відчуттям продукту на мові є смак, далі його заміна на відчуття тепла або свіжості (вирья), і в кінці, вплив продукту на сечу, кал і піт (випак).
Якщо відомий смак, тепловий вплив і ефект після перетравлення їжі або лікувальної трави, то легко зрозуміти її вплив на системи і тканини організму. Це знання становить суть. Тому розуміння і орієнтування в 6 основних смаки Аюрведи – прекрасний інструмент для творчого самопізнання себе і навколишнього простору елементів смаку навколо.
- Набираємо групу на панчакарму в Індійську Клініку РаджаЗапрошуємо вас в оздоровчі тури в Індію, на кінець квітня, травень, червень. Сайт ROSA Panchakarma. Якщо виникнуть питання, номер телефону керівника напряму Роса-Панчакарма: +380503307108 Наталія
- ФАРМАКОЛОГІЯ КУХНІСьогодні я буду розповідати про певних питаннях, які пов'язані з Аюрведою. Особливо буде освітлено жіноче здоров'я, а також я дам вам певні кухонні ліки – я їх називаю «Кухонні фармакологія».