Продавець БУТИК АЮРВЕДЫ ROSA розвиває свій бізнес на Prom.ua 5 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
337 відгуків
Акції та знижкиПерейти за покупками
БУТИК РОСА - АЮРВЕДА ПРЕМІУМ
+380 (67) 188-01-08
+380 (44) 227-50-56
Кошик

6 СМАКІВ (РАСА) В АЮРВЕДІ

6 СМАКІВ (РАСА) В АЮРВЕДІ

Наш безмежний світ, сповнений дивовижних фарб, стихій, енергій та їх вібрацій, а також смаків. На останньому терміні ми зупинимося у спробі розібратися, що означають смаки і які вони бувають з точки зору Аюрведи. Смак є однією з найважливіших властивостей, які надають пряму дію на наш організм, викликаючи певну реакцію в ньому.

Є такий вираз «Про смаки не сперечаються» - вираз дієво і правильне, особливо якщо мова стосується основ Аюрведи та поняття у ній – 6 основних смаків.

ЯКА Ж ВЗАЄМОЗВ'ЯЗОК СМАКУ ЇЖІ І НАШОГО ЗДОРОВ'Я ДАЛІ ДОКЛАДНІШЕ В СТАТТІ.

Наше здоров'я багато в чому залежить від правильного харчування і засвоєння їжі. Процес травлення і засвоєння поживних речовин згідно Аюрведе буде найбільш правильним і продуктивним у тому випадку, коли людина у своєму раціоні помірно використовує всі 6 основних смаків (раса).

ЩО ЦЕ ОЗНАЧАЄ?

Це означає, що згідно із законами Аюрведи выдеяется шість основних смаків:

1. Солодкий

2. Кислий

3. Солоний

4. Гострий (Гострий, Їдкий)

5. Горький

6. Терпкий (Терпкий).

Кожен з смаків має своє формуючий вплив на всі три доші Вата, Пітта і Капха. Кожен з шести смаків може чи пом'якшувати активність певної доші, або, навпаки, посилювати її якості. ЯКИМ ЧИНОМ ВІДБУВАЄТЬСЯ ВЗАЄМОДІЯ ДОШИ І ПЕВНОГО СМАКУ?

Спочатку і доши і смаки формують стихії (пара з п'яти елементів Аюрведи – Махабхути).

*ПРО ТЕОРІЇ П'ЯТИ ОСНОВНИХ ЕЛЕМЕНТІВ В АЮРВЕДІ ЧИТАЙТЕ ТУТ.

Так, Вата дошу формують елементи вітру (повітря) і простору (ефіру) Повітря+Ефір.

Пітта дошу формують елементи вогонь і вода; Вогонь+Вода.

Капха дошу – елементи земля і вода; Земля+Вода.

 

Кожен смак в Аюрведі також формується парою з п'яти елементів Махабхути, це:

 

· Солодкий смак формують земля і вода;

· Кислий смак – земля і вогонь;

· Солоний смак формують елементи вода і вогонь;

· Гострий смак – вогонь і вітер (повітря);

· Гіркий смак формують елементи вітер (повітря) і простір (ефір);

· Терпкий смак – земля і вітер (повітря).

 

Таким чином, сполучною ланкою доши і смаку є п'ять елементів Аюрведи. У фундаментальному трактаті за Аюрведою «Чарака Самхіті» описано вплив смаку на дошу Вата, Пітта або Капха. Докладніше ми можемо відстежити на прикладі таблиці нижче.

 

ВПЛИВ СМАКІВ НА ДОШІ

Смак (елементи)

Доша

Вата

Пітта

Капха

Солодкий (Земля і Вода)

D (-)

D (-)

C (+)

Кислий (Земля і Вогонь)

D (-)

C (+)

C (+)

Солоний (Вода і Вогонь)

D (-)

C (+)

C (+)

Гострий (Вогонь і Повітря)

C (+)

C (+)

D (-)

Гіркий (Повітря, Ефір)

C (+)

D (-)

D (-)

Терпкий (Земля і Повітря)

C (+)

D (-)

D (-)

C (+) посилює і може привести до порушення
D (-) зменшує і заспокоює

 

РАСА (СМАК)

Оригінальна композиція складових компонентів у харчовому продукті стане зумовлювати його смак і той вплив, яке він справить на організм.

Концепція смаку (раса), його впливу (вирья) та ефекту згодом перетравлення (випак) просунуть наше усвідомлення і розуміння провідних засад цілющого гармонійного харчування на кожен день.

6 ОСНОВНИХ СМАКІВ ПО АЮРВЕДЕ

Помірне вживання

Непомірне вживання

СОЛОДКИЙ (MADHUR DHRAVYAM|SWEET)

Поєднує елементи Земля + Вода. Посилює Капха дошу (елементи Земля+Вода), врівноважує Вата (стихія Вітер і Простір) і Пітта (елементи Вогонь+Вода) доші. Холодний, вологий, важкий.

Збільшує життєву енергію, допомагає справлятися з нервовим виснаженням і розладами, покращує колір обличчя, загострює відчуття, благотворно впливає на волосся, шкіру і очі, горло, трахеї і бронхи. Збільшує лактацію, зрощує зламані кістки, збільшує енергетичний запас сил. Володіє якостями антидоту (протиотрути).

 

При надмірному вживанні призводить до розладів всіх дош – Вати, Пітти і Капхи. Більше посилюючи Капху, викликає нежить, кашель, застійні появи, відчуття тягаря, втрату апетиту, лінь, можливо ожиріння, також аномальне розростання м'язової тканини, застій в лімфатичній системі, пухлини, набряки і діабет.

Продукти з солодким смаком: стиглі банани, хлібобулочні вироби, пшениця, макаронні вироби, рис, горіхи, кукурудза, цукор, солодкий виноград, банан, ківі, солодкі апельсини, фініки, родзинки, кленовий сироп, солодковий корінь, молоко.

                Спеції з солодким смаком: кардамон, аніс, кмин (масло чорного кмину), фенхель, насіння льону (олія з насіння льону, паста з насіння льону).

КИСЛИЙ (ALMA DHRAVYAM|SOUR)

Поєднує елементи Земля+Вогонь. Пом'якшує і заспокоює Вату (елементи Вітер+Простір); посилює Пітту (елементи Вогонь+Вода) і Капху (елементи Земля+Вода). Теплий, вологий, важкий.

Освіжає, стимулює травний вогонь (Агні), благотворно впливає на травну систему і серцево-судинну систему, підвищує апетит, сприяє слиновиділенню. Корисний для підтримки нормальної кислотності організму.

Викликає слабкість, втрату енергії, можлива поява печії, кислотного нетравлення. Викликає бродильні процеси, з'являються передумови для захворювань шкіри, зубів. Запаморочення, гикавка, жар і спрага.

Продукти з кислим смаком: лимони, тверді сири, всі кислі фрукти (кислі зелені яблука, цитрусові, гранат, зелений виноград, незрілі манго), сметана, йогурт, оцет, пиво, вино, їжа, приготовлена за допомогою бродильних процесів. Спеції – порошок манго, тамаринд.

СОЛОНИЙ (LAVANA|SALT)

Поєднує елементи Вода+Вогонь. Посилює Пітта (елементи Вогонь+Вода) і Капха доші (Земля+Вода), пом'якшує Вата (Вітер+Простір) дошу. Зігріваючий, вологість і тяжкість.

Підтримує водно-електролітний баланс. Сильний дії, затьмарює інші смаки. Ініціює слиновиділення, покращує смак їжі, сприяє травленню, всмоктуванню і виділення відходів.

Може з'явитися жар, рання поява зморшок, випадання волосся, рання сивина, облисіння. Можливі набряки, підвищення кров'яного тиску. Погіршується стан шкіри.

Солоний смак характерний для: морський, кам'яної та чорної солі, морських водоростей, а також швидка їжа (фаст-фуд), соуси, оливки, солоні сорти сиру, яйця, солона риба, консервовані продукти.

ГОСТРИЙ (KATU|БІЛЬШ ГОСТРОЮ)

Поєднує елементи Вогонь+Повітря (вітер). Діє заспокійливо на Капху (елементи Земля+Вода), але збуджує Пітту (Вогонь+Вода) і Вату (Вітер+Простір). Самий гарячий, легкий, сухий.

Активізує травлення, дезінфікує порожнину рота, розріджує мокротиння, усуває тромби,підвищує циркуляцію крові, вбиває паразитів і бактерій. Виліковує захворювання грудей, горла, гортані, чистить судини. Обдаровує ясністю сприйняття і розуміння. Викликає апетит, підкреслює смак, збільшує Тридошу.

 

Викликає спрагу, сухість,біль у тілі, біль у м'язах, статеву безпорадність для чоловіків і жінок, негативно впливає на насіння. Можлива втрата свідомості, діарея, печія, при порушенні Вати запаморочення, безсоння.

 

Продукти і спеції з гострим смаком: цибуля, редис, часник, гірчиця, всі види перцю (кайенский перець, чорний перець, червоний перець чилі, пиппали), імбир, асафетида, гвоздика, лавровий лист, кардамон, кориця, коріандр, кмин, хрін. Трави з гострим смаком – базилік, материнка, м'ята, розмарин, шавлія.

ГІРКИЙ (TIKTA|BITTER)

Поєднує елементи Повітря(вітер)+Ефір(пространтсво). Збільшує Вату (Вітер+Простір) і зменшує Пітту (Вогонь+Вода) і Капху (Земля+Вогонь). Найлегший і охолоджуючий.

Як вітрогінний і тонізуючий засіб для травлення. Лікує анорексію, рятує від спраги і голоду. Вбиває паразитів. Усуває нудоту і печію. Знижує температуру при лихоманці, благотворно впливає на шкіру і м'язи

Може виснажувати кров та плазму, жирову тканину, сперму, вести до статевого безсилля, перевтоми. Виснажує тканини і призводить до порушень Вати (головної доші транспортера)

Приклади гіркого смаку в продуктах і спеціях: листові овочі з темними листям, гіркої дині, куркумі, алое, жовтому щавлі, пажитнику, сандаловом дереві, ревені, кава цикорие, кориці, гвоздиці, аїр, німі, шамбалу, кориандре.

Терпкий (Kashaya|astrіngent)

Поєднує елементи Земля+Повітря (вітер). Заспокоює Пітту (Вогонь+Вода) і Капху (Земля+Вода), але збуджує Вату (Вітер+Простір). Охолоджуючий ефект

Сприяє загоєнню ран, стимулюючи згортання крові, лікує суглоби. Очищає кров. Очищає шкіру, покращує її колір. Відокремлює перевариваемую їжу від неперетравлюваною, очищає жир.

Може викликати гази, біль у області серця, провокувати застій циркуляції. Знижує голос, можуть спровокувати напади задухи, зменшує статеве бажання, викликає нервові переживання

Продукти з терпким смаком: мед, недоспелые банани, гранати, турецький горошок, зелена квасоля, жовтий горох дроблений, окра, куркума, насіння лотоса, паростки люцерни, насіння манго, арджуна та галун.

 

Підсумовуючи, можемо прийти до наступних корисних приміток про шести смаки.

 

Солодкий смак складається з елементів Землі і Води, має холодну вирью (енергію). Це означає, що він злегка гальмує травлення.

Солодка їжа важка й волога – цукор, солодощі, печиво, морозиво і т. д. збільшать вологість, тяжкість і вагу нашого тіла. У помірній кількості дуже корисний, оскільки це основний смак, який присутній у нашому тілі.

Всі м'язові тканини мають солодкий смак. Він сприяє зростанню всіх органів тіла. Живить всі органи чуття і розум. Збільшує тривалість життя. Нейтралізує дію токсинів. Позбавляє від печії. Покращує ріст тканин шкіри і волосся. Покращує властивості голосу. Має заспокійливу дію, сприяє регенерації нервових клітин. Особливо підходить для відновлення нервової та розумової енергії.

 

Кислий смак складається з елементів Землі і Вогню, вирья (енергія) кислого смаку – гаряча.

Надає злегка зігріваючий ефект на тіло. Стимулює травлення, але для того, хто страждає на виразку шлунка цей зігріваючий ефект викликає не самі приємні відчуття. Характерні теплота, вологість і тяжкість – корисно для Вати. Піт і Капхе найкраще вживати кислий смак у поєднанні з іншими смаками.

Ваті (має чутливий травний тракт) рекомендується трохи кислого смаку перед їжею – наприклад, у вигляді шматочка лимона або кислої приправи тамаринду. Кислий смак несе в собі освіжаючий почуття реалізму. Будить, бадьорить, повертає до відчуття реальності. Надлишок може розпалити у вас заздрість, злість і песимізм, роздратування.

 

Солоний смак – становлять Вогонь і Вода. Нагріваючий травний ефект (вирья). Володіє вологістю і тяжкістю. Сприяє затримці рідини, злегка посилює травлення і розпалює Агні. Врівноважує розум і надає впевненість в помірній кількості.

Надмірне вживання характерно підвищеною розумовою активністю (постійні плани і схеми, постійні розрахунки), порушується потяг до насолод і почуттів, з метою бути правим при будь-яких обставин. Пристрасть до картоплі і чіпсам.

 

Гострий смак складається з Повітря і Вогню – гарячий і найкращий стимулятор травлення. Легкий і сухий, вирья (енергія, ефект) – зігріває, полегшує, висушував. Дуже корисний для Капха доші – зменшує масивність тіла, корисно для Вати самому і в поєднанні з іншими смаками. Піт доше тільки в поєднанні з іншими смаками.

Впливає гострий смак як пробудження до активної дії. У помірній кількості бадьорить тіло і прояснює розум, очищає від токсинів (амы). В надлишку гострий смак викличе гнів і впертість.

 

Гіркий смак дає мові здатність сприймати всі інші смаки, складається з елементів Повітря і Ефіру. Самий легкий і охолоджуючий з усіх смаків. Пронизливий холод – дія гіркого смаку на організм. Чудово відтіняє тяжкість і вологість солоного, кислого і солодкого смаків. Дуже корисний для Капхи. Постачає тіло вітаміном А, залізом, калієм, магнезиумом. Особливо корисний Піт. Приводить в норму розлад травної системи Пітти. Ватта може пошкодити.

На свідомість – прояснює розум і розвиває ясновиденье. Може провокувати почуття легкого незадоволення собою, що повертає до реальності і змусить прикласти зусилля. Гіркий смак може викликати холодну марність надій і бажань або тугу. З медичної точки зору гіркий смак дуже корисний – вбиває паразитів, перетравлює токсини і виводить з організму, надає пружність шкіри і м'язів, знижує температуру, втамовує спрагу. Очищає кров і тканини тіла.

 

Терпкий смак – Повітря і Земля. Охолоджуючий ефект (вирья). Скорочує кровоносні судини травних органів. Розвиває аскетичний прямолінійний погляд на життя, повертає до реальності. У великій кількості може викликати розчарування.

 

                Кожен смак впливає на нервову систему і надає певну терапевтичну дію на організм. У комплексі всі 6 смаків необхідні для повноцінного і здорового харчування людини.

 

* В бутіку Аюрведи і східної медицини «РОСА» ми раді представити вам товари, які несуть смакові якості з користю для здоров'я. Палітра смаків асорті, представлена в бутіку «Роса» - це різні прянощі; насіння, крупи і бобові; масала (суміші спецій); корисні солодощі; чай та кава; бакалійні продукти; молочні продукти.

 

ДЛЯ ГУРМАНІВ СМАКУ ПРЕДСТАВЛЕНІ ВИШУКАНІ СОУСИ – Абрикос, коріандр і гострий перець чилі; Вишня, кедровий горіх і гострий перець чилі; Груша, ваніль і гострий перець чилі; Полуниця, м'ята, імбир, гострий перець чилі; Журавлина, кмин і гострий перець чилі; Слива, копчена сіль і гострий перець чилі; Томат, базилік і гострий перець чилі.

Солодко-кислим смаком володіє МАНГО, АНАНАС ЧАТНІ.

 

Коли їжа потрапляє до нас в порожнину рота, то перше, що ми відчуваємо, це її смак і викликане ним відчуття в тілі. Далі ми відчуваємо, що зігріває або охолоджує його дію, що обґрунтовано міститься в ньому енергією під назвою «вирья».

 

«Випак» - властивість смаку, яке проявляється всередині організму вже після перетравлення їжі. Солодкий і солоний смаки після перетравлення володіють солодкої природою, кислий смак має кицею природою, а випак (природа) гострого, гіркого і терпкого смаків вся гостра. Важливо врахувати, що в сучасному суспільстві наш раціон найчастіше складається тільки з солоного і солодкого смаку.

Якщо ви щось їсте і не можете розпізнати який смак у цієї їжі – значить там по всій ймовірності присутні всі шість смаків. Такі продукти ви зможете знайти в магазині аюрведи і східної медицини «Роса».

 

Таким чином, першим відмінним відчуттям продукту на мові є смак, далі його заміна на відчуття тепла або свіжості (вирья), і в кінці, вплив продукту на сечу, кал і піт (випак).

 

Якщо відомий смак, тепловий вплив і ефект після перетравлення їжі або лікувальної трави, то легко зрозуміти її вплив на системи і тканини організму. Це знання становить суть. Тому розуміння і орієнтування в 6 основних смаки Аюрведи – прекрасний інструмент для творчого самопізнання себе і навколишнього простору елементів смаку навколо.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner