МЕД – ЄДИНА НАСОЛОДА, ЗБІЛЬШУЄ ВАТУ
"Найкращий подарунок, по-моєму, мед" Вінні-Пух.
Тема молока і топленого масла викликала сподіваний інтерес. Це абсолютно закономірно. Їжа – один з найбільш значущих стовпів життя і здоров'я людини. А смачна і корисна їжа – тим більше! Сьогодні я розповім вам про такому значимому і смачний продукт, як мед.
Мед є одним з найбільш саттвичных продуктів в харчуванні людини, але досить важким для перетравлення. Сильний антисептик. Також має кровоспинну, антибактеріальну та противірусну дію.
Мед – натуральний продукт, що виробляється медоносними бджолами з нектару квітів. Бджоли збирають, трансформують і зберігають мед у стільниках. На санскриті мед називається «мadhu», що буквально означає – солодкий. Однак, мед володіє не тільки солодким, але і терпким смаком. Взагалі-то у меду виражені п'ять смаків з шести. Всі, крім солоного. Присутність вираженого в'яжучого смаку додає меду особливу унікальність і значимість серед усіх солодких продуктів.
Ось повний опис якостей меду з позиції Аюрведи:
«Це солодкість (madhura rasa) з додаванням в'яжучих речовин (Kashaya rasa). Це важке (guru guna), сухе (ruksha guna) і холодну (sheeta guna) речовина. Мед збільшує вату, балансує пітту (при прийомі в невеликих кількостях), зменшує капху, «ріже і з'їдає слиз» і сприяє одужанню». У деяких текстах вказується, що мед має гарячої вирьей (ushna guna). Знавці аюрведи пояснюють це тим, що вирья меду може залежати від вирьи пилку рослин, яка в ньому міститься. Як і деякі інші його властивості можуть залежати від того, з яких квітів був зібраний нектар. Мед меду ворожнечу. Далі ви дізнаєтеся про різновиди меду.
Ця характеристика зумовлює специфічний вплив меду на фізіологію людини. Мед – єдина насолода збільшує вату, особливо "старий, зацукорився і довго зберігався". Навпаки, мед – це єдина і найкраща насолода відповідна капха. Знову ж таки, особливо "старий, зацукорився і довго зберігався". У чому тут секрет? Все досить просто: при трива лому зберіганні у меду все більше і більше виражається терпкий смак! А терпкий смак, як ви пам'ятаєте, збільшує вату і зменшує капху!
До складу меду входять наступні компоненти:
1. Фруктоза, глюкоза, сахароза, мальтоза, лактоза та інших дисахариди.
2. Білки, жири, вітаміни, мінерали, ферменти і амінокислоти.
3. Леткі ароматичні речовини.
4. Вода.
Ці компоненти роблять мед не лише натуральної солодкою рідиною, але і продуктом із високою поживною цінністю та лікарськими властивостями. Вплив меду на організм розрізняється залежно від географічного регіону і видів рослин, на підставі якого мед був зібраний.
В аюрведі описано вісім видів меду, в залежності від виду бджіл, які його збирають, відомі під назвами Pouttika, Bhramara. Kshoudra, Makshika, Chatra, Arghya, Oudalaka і Dala.
Розглянемо їх по порядку:
• Pouttika – цей мед збирається великими бджолами з нектару отруйних квітів. Він збільшує вату, послаблює і зменшує капху.
• Bhramara – цей мед збирається великими бджолами, і відрізняється сильною липкість.
• Kshoudra – мед, зібраний середніми медоносними бджолами, світлий і холодний, руйнує капху.
• Makshika – мед, зібраний малими медоносними бджолами, дуже легкий і сухий. Корисний при дисбалансах капхи.
• Chatra – важкий і холодний мед, застосовується при подагрі, ветилиго (лейкодерме).
• Arghya – цей тип меду дуже корисний для очей, але може стати причиною збільшення вати.
• Oudalaka – корисний при шкірних захворюваннях, а також зміцнює голос.
• Dala – сухий мед, лікує капху.
У Аштанга Хрідая самхіті лікувальне використання меду, пояснюється так: дуже корисний для очей, втамовує спрагу, руйнує капху, зменшує впливу отрут, дуже корисний при проблемах з сечовими шляхами, бронхіальній астмі, кашлі, проносі і блюванні. Мед очищає і загоює рани, стимулює розвиток здорових тканин. Свіжозібраний мед володіє м'яким проносним ефектом.
Аюрведа пояснює ще одну особливу якість меду, відоме під назвою Yogavahi – здатність проникати в глибокі тканини. При використанні меду разом з іншими травами, відбувається посилення їх терапевтичної ефективності за рахунок тієї ж здібності до глибокого проникнення в тканини.
Но, следует учитывать важные особенности меда, при его использовании. Мед не следует смешивать с горячей пищей, лучше его и вовсе не нагревать. Мед нежелателен к употреблению, когда ваше тело перегрето тяжелыми физическими или спортивными нагрузками, а также при посещении жарких бань и саун. При нагревании мед из полезного продукта превращается в «не перевариваемый составленный яд». Мед включает в себя нектары различных растений, в том числе и ядовитые. При нагревании происходит усиление «ядовитых» свойств меда. Так называемые “медовые амы” или шлаки практически не выводятся из организма. Мед также никогда не следует смешивать с дождевой водой, кисломолочными продуктами, топленым маслом в равных количествах, острыми специями, а также с алкоголем.
При смешении топленого масла и меда в равных количествах между ними возникает “конфликт”, так как они обладают разными качествами. Топленое масло хочет уменьшить вату и увеличить капху, а мед наоборот, хочет увеличить вату и уменьшить капху. Смешение в не равных количествах исключает такой “конфликт”. Или топленое масло, или мед: кто-то берет верх!
А вот некоторые полезные смеси с медом:
• Смешивают 2 чайные ложки меда с соком моркови и регулярно употребляют. Это помогает улучшить зрение, очень полезно для людей, ведущих малоподвижный образ жизни.
• В холодый период года, при кашле, простудах, смешивают 2 чайные ложки меда с таким же количеством сока имбиря и употребляют как можно чаще.
• Смесь порошка черного перца, меда и сока имбиря в равных количествах при употреблении трижды в день помогают облегчить симптомы астмы.
• Регулярное использование одной чайной ложкой сока чеснока, смешанного с двумя чайными ложками меда, помогает контролировать кровяное давление.
• Один стакан теплої води (не гарячою, а тим більше не обпікаючою води) з двома чайними ложками меду і однією чайною ложкою лимонного соку вранці натщесерце очищає тіло і кров від слизу.
- Набираємо групу на панчакарму в Індійську Клініку РаджаЗапрошуємо вас в оздоровчі тури в Індію, на кінець квітня, травень, червень. Сайт ROSA Panchakarma. Якщо виникнуть питання, номер телефону керівника напряму Роса-Панчакарма: +380503307108 Наталія
- ФАРМАКОЛОГІЯ КУХНІСьогодні я буду розповідати про певних питаннях, які пов'язані з Аюрведою. Особливо буде освітлено жіноче здоров'я, а також я дам вам певні кухонні ліки – я їх називаю «Кухонні фармакологія».