Продавець БУТИК АЮРВЕДЫ ROSA розвиває свій бізнес на Prom.ua 5 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
337 відгуків
Акції та знижкиПерейти за покупками
БУТИК РОСА - АЮРВЕДА ПРЕМІУМ
+380 (67) 188-01-08
+380 (44) 227-50-56
Кошик

Травний вогонь Агні. Поєднання продуктів і аюртрав

Приблизно кожна третя людина у світі страждає від будь-яких розладів травлення. Аюрведа говорить нам, що вирішення цієї проблеми міститься у правильному харчуванні і правильному поєднанні продуктів.

Чим краще ми переварюємо і засвоюємо їжу, тим менше ймовірність формування токсичних речовин і накопичення зайвих жирів в організмі, тим менше нас тягне до некорисної їжі.

 

 

                Кілька рад по сполучуваності продуктів згідно Аюрведе:

 

  • Уникайте поєднання молока або йогурту з кислими фруктами і цитрусовими. Так, це означає, що йогурт з фруктами не вважається "здоровим сніданком" з точки зору цілителя, практикуючого Аюрведу. Їжте їх окремо.
  • Не їжте фрукти разом з картоплею або іншими крахмалистыми продуктами. Фруктоза (фруктовий цукор) та інші цукру перетравлюються дуже швидко, в той час як на перетравлення крохмалю йде набагато більше часу. У цьому випадку цукор не буде перетравлюватися як треба.
  • Дині треба їсти взагалі окремо від усього, або не їсти зовсім.
  • Намагайтеся їсти фрукти на голодний шлунок — так ви отримаєте найбільшу кількість поживних речовин.
  • Уникайте є продукти, піддані тепловій обробці разом з сирими продуктами.
  • Не вживайте м'ясний білок разом з молочним білком.
  • Молоко і ферментовані молочні продукти не повинні вживатися разом. Дія соляної кислоти у шлунку призводить до згортання молока. Тому Аюрведа не радить використовувати молоко в поєднанні з кислими фруктами, йогуртом, сметаною, сиром, а також з рибою.
  • Дуже холодні напої не слід вживати разом з їжею або відразу після їжі, так як це зменшує енергію агні і сповільнює травлення. І навпаки, тепла або прохолодна вода, припиваемая невеликими ковтками під час їжі, сприятиме травленню.

 

Травний вогонь, в Аюрведі називається Агні, що буквально означає — «перетворююча воля або сила», завдяки яким засвоюються всі корисні речовини, підтримується наша життєдіяльність, заряд бадьорості і сил.

 

Трави, що впливають на травний вогонь

Агні збільшується від гострого, кислого і солоного смаків і зменшується від солодкого, в'яжучого і горького, хоча гіркий смак, який приймається в невеликій кількості перед їжею, може сприяти його посилення.

                Специи — обычно лучшее средство для увеличения Агни. Пищеварительный огонь схож с пряным вкусом: он горяч, сух, легок и ароматен. Поэтому правильное использование специй может существенно помочь в лечении большинства болезней.

 

                При сильном Агни специй лучше избегать и принимать горькие травы: алоэ, барбарис, горечавку. Они уменьшают пищеварительный огонь, но в данном случае это не приводит к увеличению токсинов.

 

                При слабом Агни можно использовать горячие специи — красный и черный перец, имбирь, состав Трикату и все другие специи.

 

Якщо Агні нестійкий, слід вживати спеції і солі — асафетіду, імбир, кумін, кам'яну сіль.

 

Якщо Агні в нормі, то збереження його рівноваги сприяють м'які саттвичные спеції — кардамон, куркума, коріандр і фенхель.

 

Агні можна посилити з допомогою вправ (у тому числі йогічних поз), глибокого дихання (пранаям), медитації, утримання від їжі або помірного харчування, скорочення часу сну. Корисно також пильно дивитися на палаючий світильник, наповнений дхі.

Вологі, важкі, маслянисті і солодкі продукти здебільшого зменшують Агні (за винятком олії дхі, яке при вживанні його в невеликій кількості збільшує Агні). Сидячий спосіб життя, надмірна сон і надмірна сексуальна активність також послаблюють травний вогонь.

 

Нехай ваш Агні буде сповнений активного здоров'я!

 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner