Продавець БУТИК АЮРВЕДЫ ROSA розвиває свій бізнес на Prom.ua 5 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
341 відгук
Акції та знижкиПерейти за покупками
БУТИК РОСА - АЮРВЕДА ПРЕМІУМ
+380 (67) 188-01-08
+380 (44) 227-50-56
Кошик

СПЕЦІЯ КУРКУМА АБО ЖОВТИЙ КОРІНЬ ДОБРА (англ. «turmeric» походить від латинського «terra merita» («гідна, стоїть земля»)

Спеція куркума або жовтий корінь добра (англ. «turmeric» походить від латинського «terra merita» («гідна, стоїть земля»)

 

Куркума є невід'ємною частиною індійської культури і використовується в релігійних обрядах, побуті, в кулінарії, медицині, косметології, в промисловості. ЦЕ ОДНЕ З ОСНОВНИХ І ЧАСТО ВИКОРИСТОВУВАНИХ РОСЛИН В АЮРВЕДІ, ЩО ВХОДИТЬ В «ЗОЛОТИЙ РЯД» АЮРВЕДИ.

80% АЮРВЕДИЧНИХ ЛІКАРСЬКИХ ПРЕПАРАТІВ МІСТЯТЬ КУРКУМУ.

Потужний антиоксидант і протизапальний і антибактеріальний засіб, що лікує порушення травлення, хвороби печінки, ревматизм, артрит, хвороби суглобів, шкірні захворювання — прориаз, екзему, висипу, запалення, є сильним жовчоутворюючу і жовчогінним засобом, виводить токсини, нормалізує склад крові, знижує рівень холестерину і цукру в крові, заліковує рани і виразки, відбілює шкіру.

 

КУРКУМА

Куркума — невелика багаторічна трав'яниста рослина рослина, менше метра у висоту, близький родич імбиру, що виростає в тропічних регіонах Південної Азії, аж до висоти 2000 м над рівнем моря. Віддає перевагу жаркий і вологий клімат і легкі грунти. Широко культивируетвя в Індії, Китаї, Індонезії, а також в інших країнах Південно-Східної Азії, в Австралії, в Перу і на Гаїті і Ямайці.

 

Основний виробник куркуми в світі — Індія, де вона входить в число п'яти найбільш використовуваних у країні спецій — куркума, чорний перець, перець чилі, кардамон і імбир. Це основний інгредієнт індійських каррі. Вирощується по всій Індії, особливо в штатах Махараштра, Таміл Наду і Західна Бенгалія.

 

Найбільшим виробником куркуми в світі є Эроуд, місто в Південній Індії, в штаті Тамілнаду. Він відомий як «жовтий місто» або «місто куркуми». Другий найбільший і найважливіший центр, де відбувається куркума і відбувається торгівля нею, — це місто Сангли, в південній частині штату Махараштра.

 

 

РІЗНОВИДИ КУРКУМИ І ОПИС

Крім куркуми довгої ( curcuma longa) , існує ще ряд різновидів, які мають свої особливості, але в цілому схожих за своїми властивостями і впливу:

· curcuma amada ( манговий імбир, харпара харидра),

· curcuma angustifolia ( тавакшири),

· curcuma aromatica ( куркума довга, вана харидра),

· curcuma zedoaria ( кругла куркума, крачура).

 

Куркума має тьмяно-жовті гострокінцеві квіти, великі кущисті листя і короткі товсті м'ясисті довгасті круглообразной форми кореневища. Кореневища мають різкий гіркуватий смак, жовто-коричневий колір зовні і помаранчевий всередині і свіжий пряно-деревний аромат. Кожен корінь складається з центральної частини у вигляді цибулини і відходять від неї, як пальці відгалужень.

 

Англійська назва "turmeric " походить від латинського " terra merita « («гідна, стоїть земля»), ймовірно, мається на увазі колір рослини, що нагадує мінеральний пігмент. У багатьох мовах куркума так і називається - «жовтий корінь». Слово «харидра» перекладається з санскриту як «жовта».

 

КУРКУМА – КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ

Куркума є невід'ємною частиною індійської культури і використовується в релігійних обрядах, побуті, в кулінарії, медицині, косметології, в промисловості.

 

Використовувана частина куркуми — коріння. Розмножується куркума відростками кореневищ. Після 10 місяців вони викопуються, очищаються від землі, варяться, потім сушаться. Під час сушіння барвник з ефіроолійних зовнішніх клітин проникає в рослинну тканину, і кореневище набуває помаранчевий колір. Висушене коріння звільняють від лушпиння. Коріння тверді, при розрізі блищать. Їх продають цілком або перемелюють в порошок красивого яскраво-жовтого кольору.

 

Корені містять ефірні і жирні олії, полісахариди, жири фенольні сполуки — куркумины, мінерали і вітаміни, фосфор, кальцій, йод, вітаміни В3, В2, К. Особливо високий вміст заліза, магнію і калію, вітамінів З, >B 6 і Є.

 

КУРКУМІН володіє потужними антиоксидантними і протизапальними властивостями. Протизапальну дію куркумину по своїй силі не поступається, а іноді навіть перевершує ряд відомих протизапальних ліків.

 

З коренів куркуми методом парової дистиляції отримують масло, також є прекрасним протизапальним засобом.

 

Масло містить 60% тумерона, атлантоны, цинеол, борнеол, сабінен, фелландрен, альфа - і бета-куркумін.

 

Куркумін є чудовим барвником оранжево-червоного кольору. Це властивість здавна використовували в Індії для фарбування одягу. Куркумін — досить стійкий барвник. Куркума погано відпираються, якщо потрапляє на тканину, залишається там довго. Завдяки барвним властивостями, куркуму називають «жовтим коренем». Куркумін також надає стравам жовтий колір.

 

Куркуму називають «індійським шафраном», але куркума набагато дешевше шафрану. Її використовують буддистські ченці для фарбування одягу як недороге і ефективне засіб. Жовтий і оранжево-жовтий кольори вважаються важливими і священними в індуїзмі і буддизмі. Жовтий колір символізує вчення і знання, крім того, це колір бога Вішну.

Оранжевий означає зречення і мужність. Крім цього, це кольори сонця.

 

Цілющі властивості куркуми використовуються в медицині більше 4000 років для лікування широкого спектру захворювань. ЦЕ ОДНЕ З ОСНОВНИХ І ЧАСТО ВИКОРИСТОВУВАНИХ РОСЛИН В АЮРВЕДІ, ЩО ВХОДИТЬ В «ЗОЛОТИЙ РЯД» АЮРВЕДИ.

 

КУПИТИ СПЕЦІЮ КУРКУМУ ВИ МОЖЕТЕ В НАШОМУ БУТІКУ АЮРВЕДИ ТА СХІДНОЇ МЕДИЦИНИ ROSA.

 

КУРКУМА В АЮРВЕДИЧНІ ТЕКСТАХ І СХІДНІЙ МЕДИЦИНІ

Воно докладно описується в старовинних аюрведичні текстах, в «Сушрута самхіті» як потужний протизапальний та антибактеріальний засіб, антиоксидант і найсильніший очищувач крові і організму від шлаків і токсинів.

Куркума містить більше 300 молекулярних сполук, серед яких близько 20 молекул антибактеріальної дії, 12 — протипухлинного, 12 — протизапальний, 10 — антиоксидантної.

 

Куркума застосовується також і в інших системах східної медицини — в Китаї, Непалі, Тибеті і багатьох інших азіатських країнах. Сучасні дослідження підтвердили лікувальний ефект куркуми, її цілющі властивості визнані всім світом. Тим не менш, куркума досі мало популярна і мало використовується в Європі.

 

Куркума є невід'ємною частиною індійської культури, особливо серед індусів. Її називають «золотою богинею» і «королевою кухні».

 

СИМВОЛІКА - КУРКУМА

Куркума вважається в Індії священною рослиною і використовується в численних релігійних ритуалах та обрядах по всій країні. Вона асоціюється з родючістю, процвітанням, добробутом та успіхом. Куркума містить сатва гунну і несе в собі енергію доброти, чистоти і гармонії.

 

Куркума символізує жіночу енергію. Вона очищає шкіру і покращує колір обличчя, даруючи красу кожної жінки. КУРКУМА ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ В ОБРЯДАХ, ПРИСВЯЧЕНИХ БОГИНІ ЛЮБОВІ, УСПІХУ І БАГАТСТВА КРАСУНІ ЛАКШМІ.

 

Заміжні жінки і дівчата використовують куркуму, коли приймають ванни. У селах перед купанням в річці вони натирають обличчя і ноги коренем куркуми. Вважається, що крім поліпшення кольору обличчя, куркума зупиняє ріст волосся в небажаних місцях на тілі. Тільки вдови, які, як передбачається, повинні відмовлятися від усіх радощів життя, не використовують куркуму. Використання куркуми також заборонено в будинку, де оголошено траур.

 

Куркума використовується під час релігійних весільних церемоній у всій Індії. З пасти куркуми ліплять символічну фігуру бога Ганеші перед початком пуджі. Під час южноиндийского свята Понгал все рослина зі свіжими корінням підноситься в дар сонця — Сурие. Рослина іноді обв'язують навколо священного горщика, в якому готуються дари. Під час деяких релігійних свят віруючі натирають своє тіло пастою і порошком з куркуми, що символізує очищення. Порошок куркуми посипають образи богів.

 

КУРКУМА В ОБРЯДАХ ІНДІЇ

КУРКУМА — ОБОВ'ЯЗКОВИЙ АТРИБУТ ВЕСІЛЬНОЇ ЦЕРЕМОНІЇ. Під час весілля в Індії куркуму сыпять перед нареченим і нареченою, коли вони йдуть до вівтаря. Вважається, що куркума володіє великою силою і приносить удачу. При підготовці до весілля її наносять на тіло і обличчя нареченої як частина ритуалу очищення. У Південній Індії під час весілля сухі коріння куркуми нанизують на мотузок і використовуються, щоб замінити тимчасово або постійно мангалсутру — священну нитка, якою пов'язують наречених. Цей звичай визнається індійським законом про одруження. Таке намисто рівнозначно кілець в західній традиції.

 

Коріння куркуми підносять в якості подарунка з особливих випадках — при заручини і під час відвідування вагітної жінки.

 

Куркума захищає від злих духів і допомагає домогтися успіху. На весілля робляться кульки з їжі, змішаної з куркумою і лаймом, якими окреслюють повітряний простір навколо нареченого і нареченої. Потім ці кульки розкидаються по всіх напрямках — на північ, південь, захід і схід. Суміш куркуми і лайма використовують, коли хочуть відігнати злих духів.

 

Якщо носити корінь куркуми в кишені або надітим на шию на шовковій нитці, то він захистить вас від хвороб.

 

Куркума — рослина йогів, оскільки покращує рухливість судин, зміцнює зв'язки, очищає енергетичні канали і чакри і сприяє кращій циркуляції життєвої енергії — прани.

 

Куркума міцно увійшла в побут людей в Індії і використовується повсюдно. Про бідного людину говорять, що «він не вартий навіть кореня куркуми», таким поширеним і дешевим є це рослина.

 

80% АЮРВЕДИЧНИХ ЛІКАРСЬКИХ ПРЕПАРАТІВ МІСТЯТЬ КУРКУМУ.

Куркума має гострий і гіркий смак і гострий смак. Вона із середньою силою зігріває організм. Суха, легка, не масляниста. Регулює всі три доши — вату, пітту і капху.

 

Куркума володіє антиоксидантними, антисептичними, протизапальними, антибактеріальними, загоюючими, отбеливающими, жовчогінними, протигрибковими, противоспазматическими, знеболюючими, сечогінними властивостями.

 

Лікувальні властивості куркуми застосовуються в наступних випадках:

 

· при порушеннях та захворюваннях системи травлення, для поліпшення метаболізму, при метеоризмі і кольках, знижує кислотність шлункового соку, знижує потяг до солодкого і жирного, регулює обмін речовин, коригуючи як надмірність, так і недостатність метаболічних процесів і сприяє засвоєнню білка, що входить до складу сучасних препаратів для корекції фігури

 

· для лікування шкірних захворювань, укусів комах, змій та скорпіонів, при віспі, вітряну віспу, прокази, лишаї, екземі, крапивницах, наривах, фурункулах, шкірних хворобах, викликаних паразитами (використовується свіжовичавлений сік із коренів, порошок чи паста)

 

· для заліковування і загоєння ран, виразок, порізів, опіків, для прискорення утворення і засихання корости (використовується свіжовичавлений сік із коренів, порошок чи паста), а також синців і травматичних пухлин

 

· як жовчогінний засіб, при зниженому желчевыделении, як желчеобразующее засіб, збільшує синтез жовчної кислоти більш ніж на 100%, перешкоджає каменеутворення в жовчному міхурі, показана при холециститі

 

· при захворюваннях печінки, холециститі, гепатиті, при алкогольному цирозі, захищає печінку від токсичних речовин, при тривалому прийомі ліків, виводить токсини з печінки

 

В Індії, завдяки куркумі, практично немає холециститу.

 

· при артриті, ревматизмі, болях, запаленнях і пухлинах в суглобах, м'язових болях, ударах, розтягненнях і пов'язаних з ними набряках

 

· для запобігання атеросклерозу, при хворобі Альцгеймера

 

Речовини, що містяться в куркумі, як мінімум в 2 рази знижують ризик захворювання атеросклерозом і допомагають призупинити його розвиток. Перешкоджає утворенню вузликів в судинах головного мозку, викликаного хворобою Альцгеймера.

 

· для зниження рівня холестерину в крові і нормалізації складу крові, очищує кров

і покращує кровообіг, запобігає утворенню тромбів

 

· для запобігання й лікування ракових захворювань, пом'якшує негативні наслідки променевої терапії, затримує розвиток пухлин

 

· при діабеті, для зниження рівня цукру в крові

 

Прийом куркуми разом з ліками від діабету, а також окремо, може істотно знизити рівень цукру в крові.

 

· при вірусних захворюваннях, простуді, кашлі, захворюваннях горла, як протимікробну і протизапальну засіб, що очищає від слизу

 

Просте вдихання диму паленої куркуми викликає рясне виділення слизу і приносить миттєве полегшення. Одне з найбільш дійств при застуді — тепле молоко з куркумою.

 

· при очних інфекціях і запаленнях

 

· при отруєннях

 

· при геморої

 

· як глистогінний засіб, допомагає при кишкових паразитів, пригнічують гнильну мікрофлору в кишечнику, очищає його від надлишку слизу

 

· при ослабленості після хронічної хвороби, для поліпшення імунітету і зміцнення організму

 

· для поліпшення складу крові, ощищает кров і сприяє утворенню нових кров'яних клітин, стимулює утворення еритроцитів

 

· для запобігання лейкемії у дітей

 

· при порушеннях менструального циклу

 

· для зміцнення серцевого м'яза

 

· для поліпшення роботи нирок

 

· як природний антибіотик

 

· при хронічній діареї як антисептик

 

На відміну від синтетичних препаратів, куркума не погіршує стану шлунково-кишкового тракту і не руйнує печінку.

 

· при запаленні ясен, зупиняє кровотечу, знімає запалення

 

Найчастіше куркума випускається у формі капсул, що містять порошок, порошку, пасти, рідкого екстракту. Існують харидра гхрта, харидра кханда, харидра тайла (масло). Зазвичай куркуму приймають всередину у вигляді порошку, який змішують з медом, молоком або теплою водою. Для зовнішнього застосування використовують порошок або пасту.

 

Вчені рекомендують включати куркуму в щоденний раціон. Куркума практично не має обмежень по кількості вживання в день.

 

Куркума не рекомендується у великих кількостях людям з жовчнокам'яної хворобою, а також у разі закупоревания жовчних шляхів. Надмірне споживання куркуми не рекомендується при гастриті і виразці шлунка.

 

Вважається, що куркума відганяє мурах.


КУРКУМА В КОСМЕТОЛОГІЇ
Куркума знаходить найширше застосування в косметології для особи, тіла, волосся і входить до складу численних косметичних та лікувально-косметичних продуктів — кремів для обличчя і тіла, масок, масел, бальзамів, мазей, зубних паст і порошків, гелів для душу, масел для волосся, фарб, ополіскувачів, мила.

 

Куркума використовується в косметології завдяки

 

· антисептичну і протигрибковим властивостями

Найсильніший антесептик, вбиває мікроби, інфекції, лікує шкірні захворювання — висипу, екземи, псоріаз, лишай, віспу, вітрянку. Надає антисептичну захист здорової шкірі. Чудово очищає шкіру, протикая глибоко в пори. Маска з пасти куркуми — знамените засіб для чистоти і краси шкіри. Часто застосовується разом з німом в очищувальних та антисептичних препаратах.

 

Ідеальний засіб для догляду за проблемною, нечистої шкірою.

 

· протизапальну і ранозагоювальну властивостями

Дезінфікує, затягує і загоює рани, виразки, порізи, гнійні освіти. Знімає запалення, свербіж, подразнення, алергію. Ефективна при укусах комах і загоєння уражених місць, а також тривало не загоюються ран. В Індії всілякі рани від порізу до гнійників, засипають порошком куркуми. Лікує опіки.

 

· відбілюючим властивостями

Знамените засіб для відбілювання шкіри і освітлення пігментних плям і веснянок. Вирівнює колір обличчя, додає шкірі сяйво і гладкість. Входить до складу численних формул краси. З метою відбілювання може вживатися з іншими засобами, такими, як лимон, борошно нуту.

 

· фотосенсибілізуючу властивостями

Лікує лейкодерма ( вітіліго).

 

· антиоксидантним властивостям

Куркумін, що міститься в куркумі, володіє сильними антиоксидантними властивостями. Пригнічує эластазу — фермент, що руйнує еластин в шкірі, що призводить до дряблоти і появи вікових зморшок. Омолоджує шкіру, покращує кровообіг і колір обличчя, сприяє оновленню клітин. Бореться з вільними радикалами і захищає від шкідливих впливів. Тонізує і підтягує шкіру, роблячи її пружною і еластичною. Розгладжує зморшки.

 

В Індії дуже популярні різні маски з куркумою для обличчя і тіла. Їх накладають для освітлення і очищення шкіри та усунення прищів і вугрів. Зазвичай куркуму змішують з борошном нуту, глиною, медом або з рослинним маслом, найчастіше кунжутною олією. Суміш олії з куркумою використовують також при масажі. Маски з куркумою покращують кровообіг, знімають запалення, відмінно борються з вуграми і почервоніння на обличчі.

 

Входить до складу антивікових кремів, кремів від зморшок для вікової шкіри.

 

Куркуму також використовується як засіб після епіляції, що сповільнює ріст волосся, як антисептик і протизапальний засіб, що запобігає роздратування. Для цього на эпилированные ділянки наносять пасту куркуми (порошок, розведений з водою).

 

Куркума застосовується для зміцнення волосся і для боротьби з лупою. Її часто втирають в голову разом з амлой, з сандаловим і кунжутним маслом.

 

Порошок чи паста куркуми при нанесенні на шкіру дає легкий жовтий колір, який одразу ж змивається. Креми з куркумою , навіть якщо вони самі жовтого кольору, не дають жовтого відтінку шкірі. Вони мають не барвним ефектом, а легким ефектом відбілювання. Однак при попаданні на тканину куркума змивається досить складно.

 

Куркума широко використовується в кулінарії насамперед в Індії, а також в інших азіатських країнах. Крім Азії, вона популярна також у Великобританії і США. Як пряність куркума вживається у величезній кількості страв. Володіє приємним, слабо-пряним ароматом і слабо-пекучим смаком. Однак при передозуванні смак змінюється на гострий, пекучий і може погіршити страви.

 

Куркуму добавляют в мясные, рыбные, овощные блюда, рис и плов. Куркума — хорошая приправа к яйцам, некоторым соусам, супам, салатам. Прекрасно сочитается с блюдами из птицы. В небольших количествах улучшает вкус и аромат кондитерских изделий, маринадов. Куркумин растворяется в жирах, поэтому его используют в пищевой промышленности для окраски масла, маргарина, сыров, сладких напитков, ликеров. Куркума является одним из основных компонентов знаменитой индийской приправы карри. В Южной Индии куркума составляет не меньше одной трети, а иногда и половину всей смеси. Иногда при приготовлении блюд куркуму пытаются заменить карри. Это неправильно, поскольку содержание куркумы в карри значительно меньше, кроме того, в карри входят многие другие ингредиенты, которые дают блюду другой вкус. В случае необходимости и отсутствия куркумы в рецептах ее можно заменить горчичными семенами или их порошком.

 

Использование куркумы в пище не только улучшает вкус блюд, но и улучшает пищеварение, работу желудочно-кишечного тракта, желчного пузыря, придает блюдам и продуктам свежесть и увеличивает сроки хранения.

 

Сама куркума з часом втрачає свій аромат і частина властивостей, тому краще купувати її в невеликих кількостях. Проте вона зберігає свій жовтий колір. Порошок куркуми рекомендується зберігати в герметичній посуді в темному прохолодному місці, свіжі коріння куркуми — в холодильнику.

 

 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner