77 ₴
Мінімальна сума замовлення на сайті — 200 грн
У наявності є паковання:
Бодян — дальній родич магнолії, вічнозеленого рослини зі Східної Індії. У промислових об'ємах бадян вирощують у Китаї, Лаосі та на Ямайці. Насіння бодяна має гарну форму зірочки з блискучими перетинками всередині «лучиків».
На смак бадян солодкувато-гірковат, за запахом схожий на аніс, але запах бодяну набагато ароматніший, тонший і складніший. За хімічним складом він відрізняється від анісу наявністю ефірної олії сафлор. Ця відмінність стає особливо помітною під час нагрівання бодяна, тобто в процесі приготування їжі. Крім того, бодян позбавлений властивого аніновому аромату нудотності. Ось чому іноді в книгах кулінарії, що трапляються, зазначення, що бадян можна замінити анісом і навпаки, неправильно. Це може торкатися лише обмеженого асортименту солодких страв, та й у цьому разі аромат страви під час заміни бодяна анісом буде зовсім іншим.
Різноманітніший, ніж в анісу, багатосторонній, по-різному, що веде себе в сумішах аромат і присмак бодяна зумовлює й ширший діапазон його застосування.
Бодян здавна був неодмінним компонентом під час випікання різноманітних сортів пряників і килимків. Звідси традиційне застосування бодяна в нашій країні в борошняних кондитерських виробах — пряниках, крендлях, печиві. У цих випадках бодян закладається в тісто в процесі його приготування. Аромат розвивається в момент готовності виробу та слугує одним із головних ознак готовності.
Ріже бадьорян застосовується в нас під час приготування інших солодких страв і виробів: компотів, мусів, киселів, варення, пудингів, сирних паст, яким він здатний повідомити виключно тонкий, пряний вишуканий аромат. Додавання баддя, наприклад, у вишневе варення не тільки покращує смак виробу, надаючи йому особливої свіжості та посилюючи аромат, але й сприяє найкращому збереженню природного кольору та високої якості варення, яке не зацукровується впродовж трьох років.
У солодкі страви бадян закладається за 10-15 хвилин до готовності, до киплячої рідини, причому потім страва треба закрити кришкою й обов'язково дати бодяну настоятися.
Як абсолютно самостійна пряність (реж — у поєднанні з іншими прянощами) бодян вживання у виробництві різних напоїв, насамперед водок, настоянок, лікерів (у Західній Європі, особливо у Франції), а також під час виготовлення жождуотилячих безалкогольних напоїв (збитнів — у Росії, бодяній воді — у країнах Південно-Східної Азії). Менш поширена в європейських країнах застосування бодяна під час виготовлення маринадів і солінь із фруктів і ягід. Тут бодян найчастіше використовується поряд з іншими прянощами як один із компонентів маринаду.
Зовсім рідко вживається в нас бодян під час приготування м'яса та свійської птиці. А ось у Китаї, Бірмі, Кореї, Японії, на Філіппін, в Індонезії та країнах Індокіта бадьян додають до смаженого м'яса або птиці (особливо фазанів, курам і курчатам) — він різко покращує аромат страв, робить їх пікантними, несподіваними до смаку, а саме м'ясо ніжнішим і м'якішим. У цьому разі бодян вживання обов'язково в меленому вигляді (їм посипають м'ясо, як сіллю, тільки густіше), причому найкраще в поєднанні з рослинними оліями.
Норма закладки бодяна в рідкі солодкі страви (компототи, киселі) — 1 або 2 зубчики, або одну четверту чайної ложки порошку на 1,5 л; для м'ясних страв норма вдвічі, іноді втричі вище, ніж для солодких, і досягає 1 г на порцію.
У країнах Південно-Східної Азії та Далекого Сходу бадян часто використовується в поєднанні з іншими прянощами (чосноком, цибулею, перцем) для приготування підливок до овочевих, рисових і яєчних страв.
Рецепти з бодяном
Чай із бодяном і лимоном
Лимон — 1 кухоль,
чорний чай — 200 мл,
бодян — 1-2 шт.,
свіжа м'ята — гілочка,
цукор (або мед) — на смак.
Заваріть чорний чай.
Покладіть часточку лимона в чай. Для запаху покладіть квіточку бодяна.
Цукор або мед на смак.
Перед подаванням до столу прикрасьте чай свіжою м'ятою.
Чай із бодяном і лимоном готовий! Можна подавати до столу.
Ароматне сливове варення зі східними нотками
Слива — 1 кг
Цукор — 0,5 кг
Кориця (паличка) — 1 шт.
Бодян — 2 шт.
Гвоздика (ціла) — 2 шт.
Сік лимонний (2 ч.л.,тільки в разі дуже солодких фруктів, без кислинки)
Видалити кісточки злив і помістити половинки фруктів у глибоку форму. Засинати цукром і додати спеції (цвяшник і бодяць у марленці або в спеціальному ситечці).
Дати постояти з годину-два, щоб почав виділятися сік.
Нагріти духовку на 150С. Поставити форму і, зрідка помішуючи, тушкувати фрукти півтори, поки не загусне сироп.
Перенести в стериловані банки.
Зимовий яблучний напій
Сік яблучний — 500 мл
Вода — 125 мл
Мед (можна замінити коричневим цукром) — 1 ст. л.
Кориця (батончик) — 1 шт.
Гвоздика — 8-10 шт
Бодян — 2 шт.
Змішати воду та яблучний сік зі спеціями. Довести до кипіння, зменшити вогонь і варити 10 хв.
Зняти з вогню, додати мед і дати настоятися. Процідити. Пити ще теплим або навіть гарячим.
Пряне заливне з курки з бодяном
Готуємо бульйон із 2 кг курячих каркасів, ший, лап і крил.
Після зняття піни з бульйону додаємо 4 зірочки бодяна, розрізаний на 4 частини імбир (2 см корінця), 1 головку неочищеного часнику, розібраного на зубчики, 2 неочищених цибулини.
Залишаємо бульйон на повільному вогні на 5-6 годин.
8 курячих філе натираємо сіллю та чорним перцем, залишаємо під плівкою на 30 хв.
Готовий бульйон проціджуємо, додаємо філе, приправляємо сіллю та доставляємо до кипіння. Дуже ретельно знімаємо пінку з бульйону!
Через 10 хвилин вимикаємо вогонь і залишаємо охолоджувати.
1 виріб лука порію чорним тонкими кружечками, промиваємо та обсушуємо.
4 зубчики часнику розрізаємо навпіл.
На сковороді з товстим дном у невеликій кількості арахісової олії обсмажуємо цибулю та за 10-12 хвилин додаємо часник.
Охолодне філе розрізаємо на шматочки та красиво укладаємо на страву для заливного.
Додаємо цибулю, часник і бодян.
Заливаємо бульйоном і залишаємо в холодильнику на 4 години.
Таке заливне можна прикрасити вареною морквою, перепелиними яйцями та зеленню. Дуже смачно!
Зміцнює зір.
Живлення відвару бодяна надає лікувальну дію під час серцебиття, болю в боці та в паху.
Лікує кашель, допомагає повернути найпохристіший або пропавий голос, має протиспазмічну та вітрогінну дію.
Приготуйте бадяновий сироп, роздавивши 12-15 зірочок у ступці та заливу 1 л окропу. Варіть на сильному вогні так, щоб рідина випарувалася на 2/3. Процідіть, додайте трохи меду. Під час грипу та застуди приймайте по 2 ч. л. кожні 2-3 години.
Усуває неприємний запах із рота.
Бодян застосовується для припинення поносу та зміцнення шлунка.
Стимулює апетит.
Бодян показаний як загальнозміцнювальний засіб, що підвищує опірність організму до стресів, інфекцій, активізує функції нервової, ендокринної системи, процеси обміну речовин.
Підвищує настрій!
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Індія |
Тип спецій | Бадьян |
Вага | 50 г |
Вага (грам) | 30 |
Користувацькі характеристики | |
Виробник | Роса-Фарм |